Tuesday, 30 June 2015

Computer Knowledge - 3 (for Bank Exams)

 Computer Knowledge – 3

Directions for questions 1-11: Expand the following terms:

1.       ODBC
Ans:  Open Database Connectivity.

2.       HTML
Ans:  Hyper Text Mark-up Language

3.       RISC
Ans:  Reduced Instruction Set Computing

4.       ASCII
Ans:  American Standard Code for Information Interchange

5.       ANSI
Ans:  American National Standard Institute.

6.        XML
Ans:  Extended Mark-up Language

7.        FLOPS
Ans:  Floating Point Operating Per Second

8.       SQL
Ans:  Sequential Query Language

9.       QBE
Ans:  Query By Example

10.   ALE
Ans:  Address Latch Enable

11.   What is lagging in DBMS ?
Ans:  Reduced Redundancy.

Directions 12 to 20: For the following questions find the odd man out

12.   Unix
OS/2
CMOS
MSDOS
Ans:  CMOS

13.   Oracle
Informix
Sybase
LISP
Ans: LISP

14.   Laser
Inkjet
Dot-matrix
Mouse
Ans: Mouse

15.   Dir
Cls
Csh
Copy
Ans: Csh

16.   Bit
Byte
Nibble
Digit
Ans: Digit

17.   Hard Disk
Floppy Drive
CD ROM
Cache
Ans: Cache

18.   SQL
QUEL
QBE
ORACLE
Ans: Oracle

19.   C++
JAVA
VC++
PASCAL
Ans: PASCAL

20.   Projection Operation
Selection Operation
Intersection
Set Difference Operation
Ans: Intersection

21.   Which of the following is a universal gate?
(a) OR
(b) AND
(c) XOR
(d) NOR
 Ans: (d)

22.   The default back end of the VB is:
(a) Oracle
(b) Sybase
(c) Informics
Ans: Sybase

23.   What is meant by Superconductivity?
Ans: No resistance

24.   Viscosity
Ans: Friction

25.   What is the Lock Based Protocol used for?
Ans: Concurrency Control in DBMS


English Verbal - 14 (for Bank Exams)

English – Verbal – 14 (for Bank Exams)

Find the meaning of the following Idioms:

1.       A man of letters
A man, usually a writer, who knows a lot about literature A distinguished statesman and man of letters, he was born just before the turn of the century.

2.       A man of straw
A person or an idea that is weak and easy to defeat. Compared to their illustrious predecessors, the country's leaders seem to be men of straw.

       3.     To be in the air
(i) Is a feeling, especially excitement, is in the air, everyone is feeling it at the same time.
 There was excitement in the air as people gathered in the main square to hear the
Proclamation.
(ii) to be going to happen very soon The daffodils are in flower and spring is definitely in the
 air. I get the feeling that change is in the air.

4.       To bite the dust
(i)             to die. A shot rang out, and another cowboy bit the dust. The soldier was too young to bite the dust.
(ii)             to break; to fail; to give out. My old car finally bit the dust. This pen is out of ink and
 has bitten the dust.

5.       Man of few words
Someone, not necessarily a man, who speaks concisely or not at all, He is a man of few
 words, but he usually makes a lot of sense.

6.       Penny wise pound foolish
Someone who is penny wise, pound foolish can be very careful or mean with small amounts of money, yet wasteful and extravagant with large sums.

Questions: (7 – 11) Please arrange the following phrases in order to make a proper sentence.

7.       A. They are the three faces of dysphoria - bad feeling.
B. Anxiety, Depression and Anger.
C. When the three combine and get out of control, we get what is called mental illness.
D. All of us experience three emotions almost daily.
(a) ACDB
(b) CBDA
(c) CADB
(d) DBAC
Ans: (d)

8.       A. This is the key to tap the creative power inside us.
B. It is difficult to control our thinking and feelings.
C. That is, unless we work at it consciously and persistently.
D. We are influenced and limited by attitudes, prejudices by other individuals and by
external conditions to such an extent that few can control mental and emotional processes.
(a) ACDB
(b) BDCA
(c) CADB
(d) DBAC
Ans: (b)

9.       A. Two vital facts must be understood.
B. The subconscious mind has the power to create.
C. The second is that it obeys the orders given to it by the conscious mind.
D. Its function is to bring to full expression whatever is desired by the conscious mind.
(a)ABCD
(b) CBDA
(c) ADBC
(d) DBAC
Ans: (a)

10.   A. But what is not often understood is that this flash is outcome of long periods of
incubation.
B. The layman thinks that it is a spell of divine flash which illuminates the dark and the
hidden.
C. True, it does.
D. Inspiration is much misunderstood term.
(a) DBAC
(b) ACBD
(c) DBCA
(d) CADB
Ans: (c)

11.   A. As a result, the world has undergone a transformation.
B. Science and civilization have made rapid strides especially in recent times.
C. This constitutes the basic factor in the use of productive resources.
D. But behind all the progress of mankind is the human factor which is invaluable and
irreplaceable.
(a) ABDC
(b) BADC
(c) DCAB
(d) CBDA
Ans: (b)

Questions: (12 – 21) Identify the word with the correct spelling.

12.   (i) supercede                     (ii) supersede
Ans: (ii)

13.   (i)  recommend                 (ii) recoomend
Ans: (i)

14.   (i) superintendent           (ii) superitendant
Ans: (i)

15.   (i) separete                        (ii) separate
Ans: (ii)

16.   (i) succeed                          (ii) suceed
Ans: (i)

17.   (i) coolly                               (ii) cooly
Ans: (i)

18.   (i) despair                            (ii) dispair
Ans: (i)

19.   (i) rediculous                      (ii) ridiculous
Ans: (ii)

20.   (i)indispensable                (ii) indespensable
Ans: (i)

21.   (i) tranquility                      (ii) tranquillity
Ans: (ii)




Saturday, 27 June 2015

Aptitude Questions - 4 (for Bank Exams)

Aptitude Questions – 4 (For Bank Exams)

1.                   Find the reminder when 333666777888999 divided by 3 or 9 or 11?
Ans: Reminder 5 when divided by 11.  
Rule of divisibility for 3 and 9 – I f the sum of the digits divisible by 3 or 9 then the whole number is divisible by 3 and 9.
Rule of divisibility for 11 --- If the difference between the sum of the odd placed numbers and even placed numbers is either zero or divisible by 11 then the whole number is divisible by 11.
In this case the difference is 5 and that’s the reminder.

2.                   Which is the biggest perfect square amongst the following
(a) 15129,    (b) 12348,            (c) 23716,             (d) 20736
Ans: (c)

3.                   The greatest area of the following:
(a) The radius of circle is 4
(b) The square of diagonal is 4
(c) The square of side is 4
Ans: (a)

4.                   The area of the maximum size of the circle inscribed within a 10 inch square?
Ans: 78.57 sq. inch  ( The radius of the circle will be half the side of the square)

5.                    A gold density is 19 times greater than the water and for copper it is 9 times. At
what ratio you can mix gold and copper to get 15 times denser than water?
                       Ans: 3 : 2
                       Using the rule of alligation we have for Gold 15 – 9 = 6 parts and for Copper
                       19 – 15 = 4 parts. Thus the ratio is 3 : 2

6.                   Find the value of (1.99)2
Ans: 3.9601

7.                   There is a room with 6' x 8'. A one foot tile is fixed along the 4 walls in one row. How
many more one foot tiles are required  to finish the work.
Ans. 24 Tiles
Since all along the wall one foot tile is already fixed, the dimension of the room now is reduced to  -> 4 * 6 = 24 sq.ft.

8.                   Two persons can finish a job in 8 days. First person alone can finish the work in 24
days. How many days does the second person take to finish the job?
Ans: 12 days
Let the two persons be A and B.
A in one day does 1/24 job and B in one day 1/B job.
They both together finish the job in 8 days.
Hence the job done together in one day is 1/8. Thus we have an equation
1/24 + 1/B = 1/8 -> 1/B = 1/8 – 1/24 = 1/12.
1/B = 1/12. B will alone finish the job in 12 days.

9.                   A person's salary is getting reduced by 20%. What percentage should be added to
get back his original salary?
Ans: 25%
Use the formula ----  100R/100-R (where R is the percentage of reduction)

10.               Two persons start from the same point and walk in opposite directions with 5km/hr and
       5.5km/hr speed respectively. What is the distance separating them after 2 and half hrs?
       Ans: 26.25 km
       Relative speed between the two is ---- 5 + 5.50 = 10.50 km/hr. (They walk in opp.
                     direction.
      Thus the distance between them after 2.30 hours will be 10.50 * 2.30hrs = 26.25 km.    

11.               A person starts walking at a speed of 5km/hr through half the distance, rest of the distance he covers with a speed 4km/hr. Total time of travel is 9 hours. What is the maximum distance he can cover?
Ans: 40.50 km.
Average speed is ---(5 + 4)/2 = 4.50 km. ( Note: He covers the total distance in two equal half)
Distance/ Speed is = Time.  Let X be the distance.
Thus ------  x/4.5 = 9 hrs. solving we get … X = 40.50km

12.               Initially two cups of same volume are present with milk filled upto 3/5th and 4/5th
of their volumes. Water is then filled. Then two mixtures are mixed. Find the ratio of water to milk in the mixture.
Ans: 3 : 7
A simple question. Let the volume of the two cups be 5 each. Then total volume is 10. The total volume of Milk in these two cups initially is 3 + 4 = 7parts. The remaining is 3 parts now filled with water.
Thus the ratio of water and milk is ------- 3 : 7.

13.               16 grams of radioactive material decays into 8 grams in 10 years. How long will it
take to decay to 1 gram?
Ans: 70 years.
16 gm reduced to 8gm in 10yrs. So 8 gm get decayed.
For decaying 1 gm it takes 10/8 years. For decaying 8 gm it takes 10/8*8
Remaining 8 gm need to decay 7 to get 1 gm remaining.
For decaying 7 gm it will take
10/8*8*7 = 10*7
= 70 years
 
14.               In a rectangle the length is increased by of the original length. By what proportion
should the width be reduced so that the area will be the same?
Ans: 50%
Assume the original Length and Breadth as 5 and 4. The area is 5 * 4 = 20.
The new length is 5 + 5 = 10. To retain the same area the breadth should be 2.
Breadth reduced from 4 to 2 or 50%.

15.               A person’s salary is decreased by steps of 20%, 15% and 10%. What will be the percentage decrease, if the salary is decreased in a single shot?
Ans: 38.8%
Successive percentage change is given by the formula ->  x + y + xy/100 where x and y are the two successive percentages.
Applying this after the second decrease, the percentage change is ->  -20 - 15 + 300/10 =  -32%
After the third decrease the change will be:
-32 – 10 + 320/100 = - 38.8%


Thursday, 25 June 2015

Polaris - Aptitude - 1

Polaris – Aptitude - 1

1.       I have marbles in three different colours as follows:
Blue 60;  Green 156;  Red 204
I distribute them to children in such a way that each one of them get equal number of marbles and all in one colour.
How many children are there?
(a) 12                     (b) 35                    (c) 67                     (d) 31
Ans: (b)
Find the HCF of 60, 156 and 204. The HCF is 12. Total number of marbles is 420. Divide this by the HCF -> 420/12 = 35.

2.       A square of side 6cm has a circle inscribed in it. Calculate the approximate ratio of surface area of the circle to square.
(a) 11/14              (b) 13/14              (c) 12/14              (d) 14/18
Ans: (d)
The area of the Square is 6*6 = 36 sq.cm.  The radius of the circle if half the side of the square – 3 cm. The area of the circle is Ï€r2 -> 22/7 * 3 * 3 = 28 sq.cm (approx.)
Hence the ratio is 28 : 36 or 14 : 18

3.       There are 3 numbers whose ratio is as follows: first: second=2:3 and second : third= 5:8. There sum is 98, what is the second number?
(a) 20                     (b) 30                    (c) 40                     (d) 50
Ans: (b)
Let the three numbers be A, B and C. We now have two ratios
A : B :: 2 : 3  …….. (i)     and  B : C :: 5 : 8 ……….. (ii)
We have two different values for B in the two ratios. Let us make this common in both the ratios.
Multiply (i) by 5 and (ii) by 3.
We now have one common ratio ->    A : B : C :: 10 : 15 : 24
The sum of A + B + C = 98.  Hence the value of B is ->  98 * 15/49 = 30.

4.       A 30% saline solution is to be converted to a 10% saline solution. How much pure water needs to be added to 100 kg of 30% saline solution?
(a) 150 kg             (b) 100 kg            (c) 200 kg             (d) 250 kg
Ans: (c)
In 100 kg saline solution the salt is 30 kg. This quantum of salt will remain as such in the 10% saline solution also. Since the quantum of salt is 30 kg and its percentage is 10% only the total quantum of solution should be 300 kg.
Hence 200 kg of water needs to be added.

5.       In a given factory, average salary combined for the staff and supervisors is Rs 60 while that for only staff is Rs. 56. The average salary of supervisors is Rs. 400. There are a total of 12 supervisors. How many labourers are employed in this factory?
(a) 1020                (b) 1130                (c) 1500                (d) 1532
Ans: (a)
This question can best be answered through Rule of Alligation figure as under.





                          A (56)                                                          B (400)
                                  





                                                                X (60)           



                       B – X (340)                                                 X – A (4)

From the above we observe the ratio of staff and supervisors as 340 : 4
We are informed that there are 12 supervisors.
3 Parts of supervisors amount to 12.
Hence the number of staff is 340 * 3 = 1020.

6.       Alok completed a journey from his home to mall in 42 minutes at an average speed of 10kmph. He walked initially at 4kmph and then took an auto which moved at 25kmph. What part of his journey did he walk?
(a) 1km                 (b) 2km                                (c) 3km                 (d) 4km
Ans: (b)
The distance covered in 42 minutes t an average speed of 10 kmph is -> 10 * 42/60 = 7 km.
Let ‘x’ be the distance travelled by walking at a speed of 4 kmph. Then 7-x is the distance travelled by auto at a speed of 25 kmph.  We now have an equation:
x/4 + (7-x)/25 = 42/60. Solving we get the value of x as 2 km.
Hence, the distance covered by walking is 2km.

7.       Ashish can do 1/4 of his work in 10 days, Vijay 40% in 40 days and Deepak 1/3 in 13 days. Who finishes first?
(a) Ashish            (b) Deepak         (c) Vijay                                (d) Can’t say
Ans: (b)
Ashish ……. In 10 days does ¼th work. So, to complete the whole work will take 40 days.
Vijay in 40 days will complete 40% or 2/5 of the work. He will take 100 days to complete the work.
Deepak in 13 days completes 1/3rd of the work and would take 39 days to complete the whole work.
Hence, Deepak will complete the work first.

8.       You can complete a carpet weaving in 10 days while I can do it in 15 days. We work together but I leave in 2 days. How many days will you now require to finish the work?
(a) 7                       (b) 8                       (c) 19/3                 (d) 20/3
Ans: (d)
In one day I will do 1/10 work and my friend will do 1/15 work. Together we both in one day will do 1/10 + 1/15 = 5/30 -> 1/6 work. In two day we both will do 1/6 * 2 = 1/3 work.
The remaining work now is 1 – 1/3 = 2/3 which I alone will have to do.
The time taken by me to complete this work is ----- (2/3) / 1/10 = 20/3 days.

9.       Increase in population for a given country in three consecutive years is 10%, 25% and 10%. What is the combined percentage increase for the three years?
(a) 45%                 (b) 52%                 (c) 51.25%           (d) 45.25%
Ans: (c)
Successive percentage increase for two years is given by the formula -> x + y + xy/100 where x and y are the percentage variation of two successive periods.
Applying this, we get the percentage variation at the end of 2nd year as -> 10 + 25 + 250/100 = 37.50%
Now the variance between the second and third year is ->  37.50 + 10 + (37.50*10)/100
= 51.25% 

10.   Sheila and Sunita start a business with investment of Rs8000 and Rs5000 resp. Sunita is an active partner and so she gets 10% of profit separately for supervision. If the total profit is Rs 3240/-, then what is the share of profit for Sunita?
(a) 1445                (b) 1334                (c) 1500                (d) 324
Ans: (a)
Ratio of Shiela and Sunita’s investment are :  8 : 5
10% of total profit of Rs 3240/- is Rs 324/- and this Sunita gets separately.
Remaining profit is --- 3240 – 324 = 2916.
Sunita’s share in this profit is ->     2916 * 5/13 =1121.

Hence, Sunita’s share of profit in the business is ----  1121 + 324 = 1445.

Saturday, 30 May 2015

CAPGEMINI - Reasoning

Capgemini – Reasoning

Question (1-4) A question is asked with two statement following it. You will have to answer the question based on the following: 
A)        I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B)        II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C)        Either I or II is sufficient
D)        Neither I nor II is sufficient
E)         Both I and II are sufficient

1.       Is the GDP of country X higher than Country Y? 
Statements:
i. GDPs of X and Y have been increasing at a compounded annual growth rate of 5% and 6% over the past 5 yrs
ii. 5 years ago GDP of X was 1.2 times of Y
Ans: (E)

2.       A boat can ferry 1500 passengers across a river in 12 hrs. How many round trips does it make during the journey? 
Statements:
i. The boat can carry 400 passengers at a time
ii. During its journey, the boat takes 40 minutes time each way and 20 minutes waiting time at each end.
Ans: (E)

3.       What are the values of m and n? 
Statements:
i. n is an even integer, m is odd integer and m is greater than n.
ii. The product of m and n is 30
Ans: (E)

4.       How much is the weight of 20 mangoes and 30 oranges? 
Statements:
i. 1 orange weighs twice that of 1 mango
ii. 2 mangoes and 3 oranges weigh 2 kg
Ans: (B)

Direction for Question 5- 8:   Read the following and then answer the questions that follow:

Five teams participated in Pepsi Cup. Each team played against each other. The top teams played finals. A win fetched 2 pts and a tie 1 point
1) South Africa were in the finals
2) India defeated SA but failed to reach the finals
3) Australia lost only one match in the tournament
4) The match between India and Sri Lanka was a tie
5) The undefeated team in the league matches lost in the finals
6) England was one of the best teams that did not qualify

5.       Who were the finalists? 
(A) SA & India    (B) Aus & SL        (C) SA & SL          (D) None
Ans: (C)
6.       Who won the finals? 
(A) Aus                 (B) SL                     (C) SA                    (D) Can’t be determined
Ans: (D)

7.       How many matches did India Win? 
(A) 0                      (B) 1                       (C) 2                       (D) can’t be determined
Ans: (D)

8.       What was the outcome of the India England Match 
(A) India won     (B) England won               (C) It was a tie   (D) Can’t be determined
Ans: (D)

Question 9 & 10 are based on the situation given below:

A, B, C, D, E, F, and G the seven cricket players are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated on a dais along one side of a single rectangular table.
A and G have to leave the luncheon early and must be seated at the extreme right end of table, which is closest to exit.
B will receive Man of the Match and must be in the centre chair
C and D who are bitter rivals for the position of Wicket keeper dislike one another and should be seated as far apart as possible
E and F are best friends and want to seat together.

9.       Which of the following may not be seated at either end of the table? 
(A) C                      (B) D                      (C) G                      (D) F
Ans: (D)

10.   Which of the following pairs may not be seated together? 
(A) E & A              (B) B & D              (C) C & F               (D) G & D
Ans: (A)

Question 11-14 are based on the following information:

An employee has to allocate offices to six staff members. The offices are numbered one to six and are arranged in a row and they are separated from each other by dividers. Hence voices, sounds and cigarette smoke flow easily from one office to another

Miss R needs to use the telephone quite often throughout the day. Mr. M and Mr. B need adjacent offices as they need to consult each other often while working. Miss H is a senior employee and his to be allotted the office no. 5, having the biggest window.

Mr D requires silence in office next to his. Mr. T, Mr M and Mr. D are all smokers. Miss H finds tobacco smoke allergic and consecutively the offices next to hers are occupied by non-smokers. Unless specifically stated all the employees maintain an atmosphere of silence during office hrs.

11.   The ideal candidate to occupy office farthest from Mr. B will be 
(a) Miss H            (b) Mr. M            (c) Mr. T               (d) Mr. D
Ans: (c)

12.   The three employees who are smokers should be seated in the offices 
(a) 1 2 4                (b) 2 3 6                (c) 1 2 3                 (d) 1 2 6
Ans: (c)

13.   The ideal office for Mr. M would be 
(a) 2                       (b) 6                       (c) 1                       (d) 3
Ans: (d)

14.   In the event of what occurrence within a period of one month since the assignment of the offices would a request for a change in office be put forth by one or more employees? 
(a) Mr D quitting smoking
(b) Mr. T taking over duties formally taken care of by Miss R
(c) The installation of a water cooler in Miss H?s office
(d) Mr. B suffering from anaemia
Ans: (b)

Question 15-17 are based on the following information:

Ten coins are distributed among four people P, Q, R, S such that one of them gets a coin, another gets 2 coins,3rd gets 3 coins, and 4th gets 4 coins. It is known that Q gets more coins than P, and S gets fewer coins than R.

15.   If the no. of coins distributed to Q is twice the no. of coins distributed to P then which one of the following is necessarily true? 
(a) R gets even no. of coins
(b) R gets odd no. of coins
(c) S gets even no. of coins
(d) S gets odd no. of coins
Ans: All the above are possible answers. (There appears to be a mistake in the question)

16.   If R gets at least two more coins than S which one of the following is necessarily true? 
(a) Q gets at least 2 more coins than S
(b) Q gets more coins than P
(c)  P gets more coins than S
(d) P and Q together get at least five coins
Ans: (b)

17.    If Q gets fewer coins than R, then which one of the following is not necessarily true? 
(a) P and Q together get at least 4 coins
(b) Q and S together get at least 4 coins
(c) R and S together get at least 5 coins
(d) P and R together get at least 5 coins
Ans: (a)

Question 18-19 are based on the following information:

Elle is 3 times older than Zaheer. Zaheer is as old as Waheeda. Yogesh is elder than Zaheer.

18.    What is sufficient to estimate Elle’s age? 
(a) Zaheer is 10 yrs old
(b) Yogesh and Waheeda are both older than Zaheer by the same no of yrs.
(c) Both of the above
(d) None of the above
Ans: (a)

19.   Which one of the following statements can be inferred from the info above? 
(a) Yogesh is elder than Waheeda
(b) Elle is older than Waheeda
(c) Elle’s age may be less than that of Waheeda
(d) None of the above
Ans: (c) This is wrong and can be inferred from the above.